• + 30 24273 50100
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου πραγματοποίησε εκδήλωση- αφιέρωμα την Κυριακή 7 Μαρτίου 2010 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου- Λυκείου Σκιάθου, την οποία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης, Εκπαιδευτικοί, Μαθητές, Μέλη και Φίλοι του Συλλόγου.

            Η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Παναγιώτα Διολέττα αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας και τόνισε πως: «Από τις 8 Μαρτίου 1910 και μέχρι σήμερα κάνοντας μία αναδρομή θα διαπιστώσουμε αγαπητοί φίλοι ότι:

            Οι γυναίκες κατέκτησαν το δικαίωμα της ψήφου. Κατοχύρωσαν το δικαίωμα τους στη γνώση.

            Αγωνίστηκαν για την ισότιμη συμμετοχή τους στην εργασία. Κατέρριψαν στερεότυπα κοινωνικά και μύθους ψεύτικους.

            Μετά από το δικαίωμα στη γνώση, μάχονται για το δικαίωμα στην εξουσία. Παρότι όμως διανύουμε τον 21ο αιώνα σε πολλά μέρη της γης υπάρχουν ακόμα συνθήκες αδικίας και ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα.

            Σήμερα, σχεδιάζοντας το μέλλον, σημειώνουμε πως έχουμε ακόμη να αγωνιστούμε για ισότιμες, συντροφικές και διανθρώπινες σχέσεις, για αρμονική συμβίωση, συνεργασία και ευημερία. -129

Επομένως ημέρα προβληματισμού και περισυλλογής για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία αποτελεί η ημέρα αυτή και αυτό που έχει κυρίαρχη σημασία είναι η συνειδητοποίηση και ομολογία της κάθε γυναίκας για την προσωπική της αξία».

            Στη συνέχεια κάλεσε το Δήμαρχο Σκιάθου κ. Νικόλαο Πλωμαρίτη, που πάντα τιμά όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, ν’ απευθύνει ένα χαιρετισμό. Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε ο Δήμαρχος Σκιάθου  στους καλλιτέχνες για τα όμορφα δημιουργήματά τους και στο Σύλλογο Γυναικών για τις σημαντικές του δραστηριότητες.  Τόνισε ότι είναι συγκινητικό το ότι στο νησί μας υπάρχει συνέχεια του παρελθόντος σε πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία και αναφερόμενος στην επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας επεσήμανε ότι αναγνωρίζει, τιμά και σέβεται τη γυναίκα σε όλους τους ρόλους της.

    Το πρόγραμμα της εκδήλωσης  αποτελούνταν από δύο θεματικές ενότητες:

     Το πρώτο μέρος περιλάμβανε την έκθεση ζωγραφικών έργων από γυναίκες του νησιού. Αυτή η ομάδα των γυναικών είναι η συνέχεια του επιμορφωτικού προγράμματος της ΝΕΛΕ από τη θεματική ενότητα: Πολιτισμός- Τέχνες, τμήμα ζωγραφικής έτους 2008, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου με εκπαιδευτή τον εικαστικό κ. Κωνσταντίνο Μπιλιούρη.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Κων/νος Μπιλιούρης αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων στην ευχάριστη διαπίστωση ότι οι γυναίκες της Σκιάθου έχουν  εκφραστικές δυνατότητες και καλλιτεχνικές τάσεις, τις οποίες καταδεικνύουν στα ζωγραφικά τους έργα.

 

Στη συνέχεια  και επί τη ευκαιρία της συμμετοχής του στην εκδήλωση τίμησε ως γυναίκα και ως σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του τη δασκάλα του και πνευματική του μητέρα την καθηγήτρια φιλολογίας κα Μαίρη Καρουκανίδου, η οποία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του και ήρθε από το Βόλο, προσφέροντάς της ένα ζωγραφικό πίνακα, που φιλοτέχνησε ο ίδιος και που απεικονίζει τη μορφή της.

Την ομάδα εκμάθησης ζωγραφικής αποτελούν οι εκθέτριες: 1.ΑΡΜΑΜΕΝΤΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, 2. ΔΙΟΛΕΤΤΑ ΜΑΡΙΑ, 3. ΜΙΤΖΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑ 4. ΜΙΤΖΕΛΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ 5.ΟΙΚΟΝΌΜΟΥ ΖΩΗ 6.ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΧΑΛΚΙΑ- ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΥ 7. ΧΡΙΣΤΕΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ.

Στο 2ο μέρος της επετειακής αυτής εκδήλωσης παρουσιάστηκε η θεματική ενότητα η «Γυναίκα στη Μουσική». Την επιμέλεια ανέλαβε η εξαίρετη μουσικολόγος Γιώτα Δημητροπούλου, η οποία ξενάγησε τους συμμετέχοντες με λόγο και μουσική στην ιστορία του γυναικείου κινήματος ανά τους αιώνες, αλλά και στο πώς υμνήθηκε η γυναίκα στη μουσική τέχνη.

      Συνέπραξαν στην ιστορική αυτή και μουσική αναδρομή ο κ. Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, συνταξιούχος φιλόλογος, πατέρας της Γιώτας Δημητροπούλου, η κα Ζωή Προύσαλη Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών και η κα Αικατερίνη Κουρκούμπα φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο Σκιάθου.

 Τελειώνοντας η Πρόεδρος του Συλλόγου ευχαρίστησε το Γυμνάσιο – Λύκειο Σκιάθου για την ευγενή παραχώρηση του χώρου αυτού, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Σκιάθου, τον κ. Κυριάκο Γιαγκουδάκη τον ηλεκτρολόγο  του Δήμου για την ηχητική κάλυψη, την κα Άννα Ταχτσή τη γραφίστρια για την προσφορά και φιλοτέχνηση των αφισσών της εκδήλωσης, το ανθοπωλείο αδελφών Φωτεινού για τις ανθοσυνθέσεις και τον Αστέριο Πασχώνη εκπαιδευτικό για τη βοήθειά του στις προβολές.

            Επίσης ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι συνεχάρηκαν το Σύλλογο Γυναικών για την άρτια διοργάνωση και την ανάταση ψυχής που τους προσφέρθηκε χάρη στην επιλογή και τη διάρθρωση του όλου προγράμματος.


About The Flex

Good seasons, day place male evening life after together gathered let void she'd grass created days upon after above great. Creative, prolific and ever-ready to serve you.

Newsletter Subscribe

Articles - Category

© 2016 Municipality of Skiathos