• + 30 24273 50100
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Θεσμός τιμής και μνήμης στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

dsc04765Την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου- Λυκείου Σκιάθου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση – θεσμός τιμής και μνήμης στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Την εκδήλωση φέτος διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Σκιάθου σε συνεργασία με το Σπίτι- Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με αφορμή την κοίμηση του Αγίου των Νεοελληνικών Γραμμάτων στις 3 Ιανουαρίου 1911 στη Σκιάθο.

Την πλούσια σε περιεχόμενο εκδήλωση παρακολούθησαν οι Σεβαστοί Πατέρες του νησιού, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Φώτιος Ζεμπέκης, ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Αρχών, Υπηρεσιών, Φορέων και πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου στο σύντομο χαιρετισμό του αφού ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους μια ευλογημένη χρονιά, με υγεία, αγάπη και ειρήνη, καλωσόρισε τους καλεσμένους ομιλητές και μουσικούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση και ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτού του αφιερώματος. Τόνισε δε ότι είναι χρέος των Σκιαθιτών να τιμούν και να μνημονεύουν πάντα το μεγάλο Σκιαθίτη λογοτέχνη, ο οποίος από τη «γωνιά του Παραδείσου του», όπου βρίσκεται πάντα μας βλέπει και μας συμπαραστέκεται.

Ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Σκιάθου ετοιμάζεται από τώρα, κατόπιν συμφωνίας με την εταιρία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, για τη συνδιοργάνωση του Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που θα πραγματοποιηθεί στη Σκιάθο το 2011 ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου διηγηματογράφου μας (1911-2011).

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Σκιάθου κ Αθαν. Ζλατούδης.

Στο βήμα ανέβηκε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Άγγελος Μαντάς διδάκτορας Φιλολογίας, του Παν/μίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, ο οποίος με παράλληλη προβολή εποπτικού υλικού, επιχείρησε μια σύντομη ανασκόπηση της ζωής και του έργου του μεγάλου Σκιαθίτη διηγηματογράφου. Εντόπισε τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, με έμφαση στις πνευματικές καταβολές από την εκκλησιαστική ζωή της Σκιάθου και ιδιαίτερα από την κολυβάδικη παράδοση και υπογράμμισε τη συγγραφική ιδιοφυΐα του, η οποία από νωρίς τον έκανε αποδεκτό από την πλειοψηφία των συγχρόνων του πνευματικών ανθρώπων. Αναφέρθηκε στο ήθος του και στην θρυλούμενη ιδιορρυθμία του χαρακτήρα του, την οποία όμως θεωρεί δείγμα μιας ξεχωριστής και χαρισματικής προσωπικότητας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα του παπαδιαμαντικού έργου και στο διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις παπαδιαμαντικές σπουδές. Το τελευταίο μέρος της ομιλίας του ο κ. Μαντάς το αφιέρωσε στον μεταφραστή Παπαδιαμάντη. Αναφέρθηκε στον όγκο της μεταφραστικής δουλειάς του συγγραφέα, δουλειάς που γινόταν με ελάχιστα βοηθήματα και πάντα «προς βιοπορισμόν», παρατηρώντας ότι οι περιορισμοί αυτοί δεν μείωσαν καθόλου την ποιότητα των μεταφράσεων. Κατέληξε υποστηρίζοντας ότι η μελέτη και  του μεταφραστικού έργου του Παπαδιαμάντη φανερώνει έναν άνθρωπο εξοικειωμένο με τον δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό, έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά τι τεκταίνεται στην πνευματική Ευρώπη, που στέκεται με κατανόηση αλλά και κριτικό πνεύμα απέναντι σ’ αυτό που από τότε θα μπορούσε να ονομαστεί ευρωπαϊκή πρόκληση. Με δυο λόγια: έναν αληθινό πνευματικό άνθρωπο.

Στο β΄ μέρος της εκδήλωσης ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Σκιάθου τίμησε απονέμοντας πλακέτα στον συγγραφέα και σκηνοθέτη μορφωτικών ταινιών Νέστορα Μάτσα για τη συνεχή συμβολή του ως ευλαβικού προσκυνητή και υμνητή της Σκιάθου του Θεού και του Παπαδιαμάντη. Αναφορά στη ζωή και το έργο του καθώς και τη σχέση του με τη Σκιάθο έκανε ο προσωπικός του φίλος  ο Σκιαθίτης  κ. Γιάννης Γαρυφάλλου.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας του Νέστορα Μάτσα «ο Άγιος Της Σιωπής», που γύρισε στη Σκιάθο το 1965 και οι Σκιαθίτες έκαναν ένα νοσταλγικό ταξίδι γυρνώντας 45 χρόνια πίσω στη Σκιάθο του Θεού και του Παπαδιαμάντη.

Η ταινία αυτή παρουσιάζει  τη ζωή του συγγραφέα καθώς επίσης εμφανίζονται και οι διάφοροι βασικοί ήρωες των διηγημάτων του, τους οποίους ενσαρκώνουν οι απλοί κάτοικοι του νησιού. Η «ναίφ» σκηνοθεσία, το φυσικό παίξιμο των ντόπιων κατοίκων και οι εικόνες μιας αλλοτινής Σκιάθου, συντέλεσαν ώστε η ατμόσφαιρα της εκδήλωσης να φορτιστεί συγκινησιακά.  Καθηλωτική υπήρξε η αφήγηση-κραυγή των ηθοποιών Μάνου Κατράκη, Χριστόφορου Νέζερ και η μουσική επένδυση του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου. Η ταινία παραχωρήθηκε ευγενικά από το Εθνικό Οπτιακουστικό Αρχείο με την ευκαιρία της εκδήλωσης αυτής.dsc04756

Την όλη εκδήλωση επιμελήθηκε και παρουσίασε η Δ/ντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη Αθηνά Παπαγεωργίου, η οποία στο τέλος ευχαρίστησε όλους αυτούς τους συντελεστές για τη συμμετοχή τους και την καλή συνεργασία, τους Δ/ντές των Σχολείων για τη παραχώρηση της αίθουσας, τον Κυριάκο Γιαγκουδάκη, ηλεκτρολόγο του Δήμου και τον μαθητή Κων/νο Γιαγκουδάκη, που επιμελήθηκαν τον φωτισμό και τον ήχο, την εθελόντρια Σκιαθίτισσα Αλεξάνδρα Καρυοφύλλη- Ρηγανά για τον στολισμό της αίθουσας, τους συναδέλφους από τις υπηρεσίες του Δήμου και τις φίλες που βοήθησαν στην οργάνωση της εκδήλωσης.


© 2016 Municipality of Skiathos