• + 30 24273 50100
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Στο λιμάνι της Σκιάθου προωθούνται η επέκταση του λιμενοβραχίονα, κατά 220 μέτρα προς τη νησίδα Δασκαλονήσι (Δασκαλιώ), με δυνατότητα αμφίπλευρης πρόσδεσης των πλοίων και η δημιουργία πάρκινγκ, σύμφωνα με το πρόγραμμα για την αναμόρφωση των λιμένων της χώρας που έχει εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής  και προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλιακής Πολιτικής κ. Γιώργος Βλάχος επισημαίνει ότι η ολοκληρωμένη πρόταση που έχει επεξεργασθεί η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων αφορά τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, αλλά και τα μικρότερα λιμάνια του Αιγαίου και Ιονίου. Μέσα σε αυτά τα έργα που προωθούνται είναι και το προαναφερόμενο έργο στο λιμάνι της Σκιάθου. Τα προτεινόμενα έργα για ένταξη στο ΕΣΠΑ, που αφορούν λιμενικές υποδομές, ανέρχονται στα 632 εκατ. ευρώ.

Άλλη μια επιτυχία της νυν Δημοτικής Αρχής Σκιάθου, μετά από πολλές επίπονες προσπάθειες του Δημάρχου Σκιάθου κ. Νικολάου Πλωμαρίτη είναι και η προώθηση αυτού του έργου, της επέκτασης του λιμενοβραχίονα, κατά 220 μέτρα προς τη νησίδα Δασκαλονήσι (Δασκαλιώ), με δυνατότητα αμφίπλευρης πρόσδεσης των πλοίων και η δημιουργία πάρκινγκ. Το όνειρο πολλών Σκιαθιτών εδώ και δεκαετίες θα γίνει πραγματικότητα.

Στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί επίσης τα εξής έργα: 1) Ίδρυση νέου Κέντρου Υγείας – Μικρό Νοσοκομείο, 2) Η επέκταση – δημιουργία πάρκινγκ του αεροδρομίου Σκιάθου, 3) Η επισκευή – συντήρηση ιστορικών μονοπατιών του νησιού, 4) Η αναστύλωση – συντήρηση της Μεσαιωνικής Πόλης της Σκιάθου (το Κάστρο), κ.ά .

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Την Τετάρτη 22-9-2010 στο Δήμο Σκιάθου έγινε σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν αιτήματος του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων της μειοψηφίας, που στηρίχθηκε στις διατάξεις του άρθρου 262 παρ. 1& 3 του νέου νόμου 3852/10 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) για να ενταχθεί ο Δήμος Σκιάθου στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης των ΟΤΑ.

Από τις παραπάνω διατάξεις δεν ήταν σύννομη η σύγκλιση της συνεδρίασης των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Με ομόφωνη απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου  και για το σκοπό οριστικής εμφάνισης της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του Δήμου Σκιάθου, αποφασίστηκε η σύγκλισή του για τον σκοπό ενημέρωσης των πολιτών του νησιού για την οικονομική κατάσταση του Δήμου.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο ορκωτός ελεγκτής - λογιστής κ. Β. Πατερομιχελάκης και ο εξωτερικός συνεργάτης - λογιστής του Δήμου Σκιάθου κ. Γ. Δόλγυρας, οι οποίοι ενημέρωσαν αναλυτικά τα οικονομικά  δεδομένα του Δήμου Σκιάθου, όπως αυτά αποτυπώνονται στους ισολογισμούς του Δήμου Σκιάθου και στις λοιπές οικονομικές καταστάσεις μέχρι τη χρήση της 31-12-2008.

Έγινε αναλυτική συζήτηση επί των δεδομένων του ισολογισμού και επί των παρατηρήσεων του κ. Επιτρόπου, που καταγράφονται στο φύλλο παρατηρήσεων και ελλείψεων (όχι ελλείμματα), που έχει κοινοποιηθεί στο Δήμο Σκιάθου, για τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Καταδείχτηκε ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του Δήμου (όχι ελλείμματα) ανέρχονται στο ποσό των 4.184.732,03 ευρώ, που αναλύονται σε ποσό των 3.087.512,60 ευρώ, που αφορούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και το ποσό των 1.097.219,43 ευρώ, που αφορούν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Το συγκεκριμένο ποσό των υποχρεώσεων καλύπτεται απόλυτα από το ενεργητικό του Δήμου Σκιάθου, όπως αυτό καταγράφεται στον ισολογισμό του και στο κεφάλαιο κυκλοφορούν ενεργητικό με θετικό πρόσημο κεφαλαιουχικής επάρκειας για την κάλυψη των αντίστοιχων βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό τη στιγμή που οι τρέχουσες υποχρεώσεις του Δήμου Σκιάθου (μισθοδοσία, γενικά έξοδα κλπ) καλύπτονται απόλυτα χωρίς την προσφυγή του Δήμου σε δανεισμό.

Αποδείχθηκε επίσης ότι οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το δήθεν έλλειμμα των 2.362.909,18 ευρώ είναι συσσωρευμένες ζημιές του Δήμου Σκιάθου από το 2001 έως και το 2008, οι οποίες όμως δεν αφορούν ταμειακό έλλειμμα.

Ακόμη καταδείχτηκε ότι το δήθεν ταμειακό έλλειμμα των 4.200.000 ευρώ αφορά παρατηρήσεις και ελλείψεις σε δικαιολογητικά που συνοδεύουν εντάλματα πληρωμών του Δήμου Σκιάθου (π.χ. φορολογικές ενημερότητες, υπογραφές κ. ά), τα οποία έχουν επισημανθεί σαν λογιστική τακτοποίηση από τον κ. Επίτροπο, με την επισήμανση του ότι, σε περίπτωση που δεν γίνει η τυπική τακτοποίηση των ενταλμάτων θα καταλογιστούν ως έλλειμμα στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου Σκιάθου.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι το ποσό των συσσωρευμένων ζημιών οφείλεται σε δάνεια, που πήρε ο Δήμος Σκιάθου στη χρήση του 2006 για να καλύψει οφειλές προηγούμενων χρήσεων, (δηλαδή επί θητείας του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δ. Πρεβεζάνου).

Ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης ανέφερε ότι με ενέργειες των ταμειακών υπόλογων έχουν τακτοποιηθεί ορισμένες τυπικές εκκρεμότητες από το ποσό των 4.200.000 ευρώ και ο υπόλοιπος φάκελος με τα σχετικά δικαιολογητικά έχει διαβιβαστεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την οριστική απόφαση καταλογισμού ή όχι των ευθυνών.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι στην παρούσα χρήση του 2010 σε ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε η έγκριση των ισολογισμών των επιχειρήσεων του Δήμου Συγκοινωνιών και Αναπτυξιακής, όπου εμφανίζονται τα θετικά αποτελέσματά των μετά από το πρόγραμμα της επιχειρησιακής αναδιάρθρωσής των. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν έχουν τραπεζικό δανεισμό και καλύπτουν απόλυτα τις υποχρεώσεις των από τα λειτουργικά τους αποτελέσματα.

Μετά από τη διαλογική συζήτηση που αναπτύχθηκε μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των παρευρισκομένων πολιτών προέκυψε ότι η οικονομική διαχείριση και η οικονομική κατάσταση του Δήμου Σκιάθου είναι σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο  σε συνδυασμό με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί σε άλλους Δήμους της Χώρας σε συνθήκες γενικής οικονομικής κρίσης.

Αναφέρθηκε ότι οι υποχρεώσεις του Δήμου την 31-8-2010 (ημερομηνία ισοζυγίου) ανέρχονται σε 2.350.000 ευρώ περίπου, που καλύπτονται απόλυτα από τα διαθέσιμα και τις απαιτήσεις του.

Πρόσθετα επιβεβαιώθηκε ότι το μόνο βεβαιωμένο και απαιτητό έλλειμμα είναι το ποσό που αναφέρεται στον ισολογισμό της χρήσης 31-12-2008, δηλαδή 365.492,72 ευρώ και όχι κανένα άλλο ποσό σε σχέση με αυτά που έχουν αναγραφεί στην ειδησεογραφία των ΜΜΕ και στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου.

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Ο Δήμος Σκιάθου προκειμένου ν’ αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προξενούνται από έκτακτα καιρικά φαινόμενα  σε συνεργασία με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΝΑΜ, καταρτίζει σχέδιο αντιμετώπισης των θεομηνιών και το καταθέτει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου στις αρχές κάθε έτους.

Επιπλέον με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σκιάθου κ. Νικολάου Πλωμαρίτη και εφόσον ενημερωθεί από την καθ’ ύλην αρμόδια προϊστάμενη αρχή για τα επερχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα, γίνεται νόμιμη πρόσκληση σ’ έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο παραμένει σε εξέλιξη έως ότου υπάρξει ύφεση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα με το Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιείται Συμβούλιο του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου στο οποίο καλούνται να μετάσχουν εκτός των Δημοτικών Συμβούλων και του υπευθύνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σκιάθου και οι Προϊστάμενοι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος Σκιάθου.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης όντας ενημερωμένος από την ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου ήδη από την Πέμπτη 9-9-2010 για τα επερχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα, που επρόκειτο να πλήξουν κατά κόρον τα νησιά των Β. Σποράδων έδωσε εντολή ενεργοποίησης του Σχεδίου Πρόληψης.

Από το απόγευμα της Πέμπτης (9-9-2010) ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Σκιάθου ενεργοποίησαν τον υπηρεσιακό μηχανισμό, ο οποίος με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με τους εθελοντές του νησιού προέβηκαν σε ενέργειες ενημέρωσης και πρόληψης. Η ενημέρωση από το τμήμα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της ΝΑΜ, με την οποία έως τώρα υπάρχει αγαστή συνεργασία, έγινε την Παρασκευή 10-9-2010 και ώρα 14:31 με fax, ενώ ο Δήμος Σκιάθου είχε ήδη προβεί στις προαναφερόμενες ενέργειες.

Δυστυχώς παρά τις ενέργειες πρόληψης και ειδικότερα παρά την τακτική συντήρηση των υπαρχόντων αντιπλημμυρικών υποδομών, η βροχόπτωση υπήρξε έντονη σε συχνότητα και μεγάλη σε ποσότητα υπερβαίνοντας τη μέγιστη δυνατότητα συλλογής των υδάτων από τα υπάρχοντα αντιπλημμυρικά έργα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν  καταλύματα και καταστήματα πολλών κατοίκων του νησιού.

Η μόνη ουσιαστική λύση αντιμετώπισης αντίστοιχων θεομηνιών είναι η κατασκευή νέων αναβαθμισμένων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης του νησιού, πάγιο  αίτημα της Δημοτικής Αρχής προς την Πολιτεία. Οι μελέτες των έργων αυτών, για την προστασία των επανειλημένως  πληγειθέντων από θεομηνίες περιοχών του νησιού βρίσκονται ακόμα στο στάδιο ολοκλήρωσης μελέτης  στην αρμόδια υπηρεσία της ΝΑΜ.

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

                                                           

            naftiki-evdomada1Ο Δήμος Σκιάθου όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πραγματοποίησε με μεγάλη λαμπρότητα τις ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ κατά το Σαββατοκύριακο στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2010, με αφορμή την ανάμνηση της κατασκευής και υψώσεως της πρώτης Ελληνικής Σημαίας στην Ι. Μ. Ευαγγελιστρίας Σκιάθου, το έτος 1807 και της βυθίσεως του υποβρυχίου «Κατσώνης» στη Σκιάθο, στις 14 Σεπτεμβρίου 1943.

Το Σάββατο 11-9-2010 και ώρα 19:30 έγινε η δοξολογία, στις 20:00 η εκφώνηση του Ιστορικού της Ημέρας από τον Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας Παν/μίου Αθηνών κ. Φώτη Δημητρακόπουλο και στις 20:030 έγινε η αναπαράσταση της Υψώσεως της 1ης Ελληνικής Σημαίας στην Ι. Μ. Ευαγγελιστρίας παρουσία του Δημάρχου Σκιάθου κ. Νικόλαου Πλωμαρίτη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιου Ζλατούδη, των Νομαρχιακών Συμβούλων Μαγνησίας κ.κ. Γκαραγκάνη Αθανάσιο & Φώτιο Ζεμπέκη, του Πλοιάρχου ΠΝ Καρατζά Αθανάσιο Διοικητή Υποβρυχίων, του Πλωτάρχη Π.Ν Φίλια Νικόλαο Κυβερνήτη του Υποβρυχίου «ΠΟΝΤΟΣ», του  Λιμενάρχη Σκιάθου κ. Εμμανουήλ Παντελάκη, εκπροσώπων Αρχών και Υπηρεσιών του νησιού, του εκπροσώπου του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων, των συγγενών των Θυμάτων του Υποβρυχίου «Κατσώνης» και κατοίκων του νησιού. Η ανάκρουση εμβατηρίου και ο Εθνικός Ύμνος έγινε από τη Φιλαρμονική του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Σκιάθου με τον μαέστρο κ. Στάθη Αρβανίτη. Στις 21:00 ακολούθησε δεξίωση.

Την Κυριακή 12-9-2010 στις 10:30 έγινε η Δοξολογία στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών και η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Διοικητή Υποβρυχίων, Πλοίαρχο Π. Ν. κ. Καρατζά Αθανάσιο, στις 11:00 ακολούθησε  η Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων του Υ/Β «Κατσώνης», και στη συνέχεια στις 13:00 η παράθεση του επίσημου γεύματος. Αρκετοί ήταν αυτοί που επισκέφτηκαν το Υποβρύχιο «ΠΟΝΤΟΣ», που βρισκόταν ανοιχτά από το «Μπούρτζι» στο παλιό λιμάνι της Σκιάθου.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης, ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας  κ. Γκαραγκάνης Αθανάσιος, ο Διοικητής Υποβρυχίων κ. Καρατζάς Αθανάσιος, ο Λιμενάρχης Σκιάθου κ. Παντελάκης Εμμανουήλ, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Συνδέσμου των Υ/Β, ο Παλαίμαχος Αξιωματικός Υ/Β κ. Προϊμάκης.

            Λίγο πριν το επίσημο γεύμα αρχίσει, ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στον Διοικητή Υ/Β Πλοίαρχο ΠΝ Καρατζά Αθανάσιο και τον Κυβερνήτη του Υποβρυχίου «ΠΟΝΤΟΣ» Πλωτάρχη Π.Ν Φίλια Νικόλαο.naftiki-evdomada

Αναμνηστικά δώρα ακόμη πρόσφερε στον Βουλευτή Μαγνησίας κ. Παύλο Μαρκάκη, στον εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ. Γκαραγκάνη Αθανάσιο, το Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Χρήστο Γουσουτίδη, τον Λιμενάρχη Σκιάθου, Πλωτάρχη ΛΣ κ. Παντελάκη Εμμανουήλ, τον εκπρόσωπο του Ελληνικού  Συνδέσμου των Υ/Β, τον Αιδεσιμολογιότατο π. Γεώργιο Σταματά και τη σύζυγο  του πεσόντος στο Υποβρυχίου «Κατσώνης» κα Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου.

Επίσης ο Δήμαρχος Σκιάθου τίμησε με αναμνηστικά δώρα το Σκαθίτη Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Φώτη Ζεμπέκη για την προσφορά του στα κοινά.

            Ο Διοικητής Υ/Β Καρατζάς Αθανάσιος, ο Κυβερνήτης του Υποβρυχίου κ. Φίλιας Νικόλαος και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού  Συνδέσμου Υ/Β προσέφεραν κι αυτοί με τη σειρά τους αναμνηστικά δώρα στο Δήμαρχο της Σκιάθου κ. Νικόλαο Πλωμαρίτη.

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Με τη δωρεά τριών πινάκων ζωγραφικής της αείμνηστης Ρένας Αμανατίδου Φιλαρέτου εμπλουτίστηκε η συλλογή έργων του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Σκιάθου. Τη δωρεά των έργων πραγματοποίησε η εγγονή της, επίσης εικαστικός, Αναστασία Ζωή Σουλιώτου, στο χώρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Σκιάθου. Τους πίνακες παρέλαβε ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νίκος Πλωμαρίτης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Σκιάθου κ. Αθανάσιος Ζλατούδης. Παρόντες ήταν επίσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Σκιάθου κ. Στάθης Αρβανίτης και η κ. Αθηνά Παπαγεωργίου διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη.-

Η Ρένα Αμανατίδου Φιλαρέτου, συνέδεσε τη ζωή της με το νησί της Σκιάθου καθώς υπήρξε σύζυγος του Σκιαθίτη καθηγητή Αργύρη Φιλαρέτου. Η ζωγραφική της Ρένας Αμανατίδου Φιλαρέτου μαρτυρεί την προσφυγική και ανατολίτικη καταγωγή και νοοτροπία της που συνδυάζεται με μια έντονη ματιά προς τη δύση. Υπήρξε μια κατά βάση ακαδημαϊκή ζωγράφος με σαφείς επιρροές από δυτικά καλλιτεχνικά κινήματα αλλά με έντονο ενδιαφέρον για τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, το μεγαλόπρεπο και το ιδανικό.  Από τον πίνακά της με θέμα τον παραδοσιακό Ποντιακό Χορό, τα πορτρέτα μέχρι τους τύπους του savoir vivre αναγνωστών μπροστά σε θαλασσινό τοπίο, καθίσταται ιδιαίτερα εμφανής η πληθωρική προσωπικότητά της η οποία αποτυπώθηκε όχι μόνο στα έργα της αλλά και στη μνήμη των μαθητών της στη διάρκεια της πολύχρονης θητείας της στην εκπαίδευση. 

© 2016 Municipality of Skiathos